GenelGündemKöşe YazılarıMalatyaManşetSiyaset

Naci Şavata istifa mı etti ekarte mi edildi iki güç savaşı sarmalında Malatya 

Bu aralar kulis kaynaklı siyasi yorumlara sıkça rastlıyoruz, nedeni her gün seçim sathına biraz daha yaklaşmamız ve konu olan son günlerde ‘Naci Şavata Yeşilyurt belediye başkanı yardımcılığı görevinden istifa etti” haberinin de seçime giden süreçle alakalı olduğuna dair kulis bilgileridir. İşte biz aslında Malatya kamuoyunca konuşulan fakat halkımızın bihaber olduğu kapalı kapılar arkasında oluşagelen siyasi çekişmelerin ayrıntılarını ele alacağız. 

Fotoğraf: Google

Nedense son zamanlarda siyaset halkımızda pek iltifat görmüyor. ‘Köylü-kentli’ kesimin sorunları ve endişeleri çözüm bulmaktan uzaklaştığı için olsa gerek yoksa o ‘köylü-kentli’ kesimin endişelerinin tamamen seçim rüzgarına doğru yönlendirilmesi ve seçimle birlikte çözüm üretme mesajları hepsi toplumla siyasiler arasında hassasiyetleri ortadan kaldırdı, özelikle şehrimizde 1 milyon insan içinde bu sorunun üzerinde duran kimsenin olmaması da ayrı bir handikap. 

Ne yalan söyleyeyim, bu durum beni ciddi olarak endişelendiriyor.

Aslında başlıkta belirtmiş olduğum üzere, basit spontane bir haber olarak geçen “Naci Şavata istifasının” gündemden pek rağbet görmemesi, muhalefetin ilgi alanına hiç girmemesi, toplumun yaşadığı ekonomik travma ile ilgili ve muhalefet cephesinden ise ‘laylaylom iki dönüm bostan yan gel yat osman’ minvalinde ele alındığı için çok daha fazla tereddütlerimiz artırmaktadır

Muhalefet çapsızlığını çoğu zaman dile getirdik zaten. Türkiye’nin bir seçim ünitesine alındığını, zamanında yapılacak seçimlerde sonuç ne olur bilemem, ancak iktidarın kendisi için olgunlaşmış saydığı bir ortamda –günümüze yakın bir tarihte– gideceği bir baskın seçimde kafa karışıklıkları önemli bir oranda artabilir. Bir şey daha ekleyeyim. Ak partili önemli bir ismin şu şartlarda Malatya’da en güçlü görünen muhalif bir partinin il başkanını atanmasında rol aldıklarını belirtmelerini de bu tabloya ekleyebiliriz. 

İktidarın hesabı aslında belli-ortada, zaten ortada olduğu için yazabiliyoruz. Lakin muhalefete hayal kırıklığı yaşatacak sonuçları kabul görmüşki, asıl bizleri endişelere sevk eden de burası. Çünkü hiç bir stratejileri bulunmuyor. Muhalefeti de yine Ak partililer kendileri kendilerine yapıyor. 

Tıpkı şu an anlatacaklarımın örneğinde yer aldığı gibi. 

Bir kere şunu kabul edelim. Bu şehirde iki siyasi temel güç var. Selahattin Gürkan ve Öznur Çalık. Diğerleri yok. Diğerlerini kimin Selahattin Gürkan’ın kimin Öznur Çalık’ın güdümüne hareket etme ihtimalinin bulunduğunu iç güdüleriniz ve değerlendirmeleriniz üzerinden pay edebilirsiniz. Merak edilmesin, hepsinin detaylarıyla açıklayacağım.

İşte Şavata istifasını bu iki güç dengesinin ana şablonuna yerleştirmemiz gerekecek. Yada iki gücün çarpışmasının doğurduğu sadece –görünen– bir veridir. Güç savaşı başladığının kanıtı sayılan sürecin altında başka siyasi hamleler aramak talihsizlik olur. Olsa bile, ‘hegamonik’ olarak adlandırılan ve o şekilde tanımlanmaya müsait yaşananlar, Malatya’da AK Parti seçmenleri, sempati duyan, taraftarı arasında fazlasıyla bir yer edinme çabası oluşturması düşünülemez. 

Kulislerden sızma yapan bilgilere göre Yeşilyurt belediye başkanı yardımcısı görevine getirilen Naci Şavata, ‘Gri skandal’ olarak anılan insan kaçakçılığı meselesinin patlak vermesi ile birlikte Başkan Gürkan’a yakın durdu, muhtemeldirki insan kaçakçılığı mevzusunun Başkan Çınar’ın istifası veyahut görevden el çektirilmesi ile sonuçlanması yüksek beklentisi hasıl olduğundan Naci Şavata direk Çınar’ın yerine geçecekti. 

Güç savaşı tam olarak burada devreye girdiki, Yeşilyurt belediyesi başkanı Mehmet Çınar’ın aleyhine gelişen insan kaçakçılığı dosyasının içişleri bakanlığı tarafından Danıştaya havale edilmesi, fiili suç olarak netleşmesi hatta Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Bekir K. ve Bingöl’ün Servi Beldesi’nin eski Belediye Başkanı Ali A. ve Ersin Kilit tutuklanırken iki şüpheli adli kontrol şartı ile bırakılması boyutuna varması ile birlikte –çok fazla bir şey yapılamaz– durumunun açıktan kamuoyunda tartışıldığı, dahası Çınar’ın istifa etti ha edecek haberleri [ki bizde yazdık] servis edildiği günlerde, Naci Şavata Başkan olmaya ramak kala, güç taraflarından Çalık kanadı derhal konuya el koydu. Malatya’nın en verimli, popüliretesi yüksek, çok gelirli, para hareketinin en fazla döndüğü ilçesi ile Türkiye geneli en başarılı belediye başkanı Çınar’ın başında bulunduğu Yeşilyurt’un Başkan Gürkan’a yakın birinin eline geçmesi ihtimale dahî bırakılmadı. 

Kulislerden gelen bilgileri aynen aktarmaya devam ediyorum.  

Devamında konu Mehmet Özhaseki’ye aktarıldı. Kayseri’de bulunan Özhaseki’ye ait ama resmiyette bağlı olmayan avukatlık bürosu dosyayı tekrar inceleme altına aldı ve yeni yargılama üzerine hizmet pasaportu düzenlenerek yurtdışına giden 45 kişiden 43’ünün geri dönmemesi üzerine Belediye Başkanı Mehmet Çınar hakkında verilen soruşturma kararı, Danıştay 1. Dairesi tarafından bozuldu. Bu karar elbet önemliydi hatta devrim niteliğindeydi. Kararın netleşmesi üzerine Yeşilyurt belediyesi Başkan yardımcısı Naci Şavata istifa etti demek yanlış olur, açıkça ekarte edildi. 

[Şunu samimiyetimle söylüyorum. Naci abi 50 yılda oturmadığı koltuk kalmadı, açıkçası bulunduğu konum ve yaşı gereği olacaksa milletvekili olsaydı, ilçe belediye başkanı yardımcılığı biraz abes geldi doğrusu.]

Yerine İŞGEM genel müdürü Numan Özcan getirildi. 1988 doğumlu Özcan en çok para hareketliliğinin olduğu belediye iştiraki şirketin genel müdürlüğü görevinden terfi edildi. Özcan’ın aynı şekil Yeşilyurt belediye başkanlığına hazırlandığı veya hazırlandırıldığı gelen bilgiler arasında. Zaten Özcan’ın yardımcılık koltuğuna getirilmesi de belediye başkanlığı projesinin bir parçası. Özcan’ın Yeşilyurt’u alabilmesinin önemli bir avantajı daha var. Kayınpederi Necati Paşahan’ın nüfuzu elbette seçim süreci boyunca önemli bir destek birimine dönüşeceği aşikar. Tam burada anlamlandıramadığım ilginç bir soru karşımıza çıkmakta. Numan Özcan Yeşilyurt’u göz kırpıyorsa eğer Mehmet Çınar ne olacak? Çınar, “hadi bana eyvallah, benim bu kadar” diyecek biri olmadığına göre…

[Numan Özcan’ı bundan sonra en sık işleyeceğimiz bir siyasi figür olarak not edebilirsiniz.]

Yeşilyurt demişken; AK Parti tabanının Malatya’da en etkili insiyatif oluşturacağı bir ilçe konumuna geldi Yeşilyurt. Yakın zaman içerisinde Büyükşehir’le yarışacak bir portföy elde etti. Yeşilyurt’un talipçileri listesine bir göz attığımızda şimdiden iştah kabarttığı açık, sağlam bir mücadeleye gebe lakin bir aday daha varki asıl kimsenin hesap etmediği veya etmek istemediği aday şimdilik sessiz sedasız kenarda çalışmalarını sürdürüyor. Güçlü mü güçlü! Belkide bugün yapılan bütün büyük hesapların alt üst edecek potansiyelde biri. İsmini –vermemem– konusunda çok ısrarcı olunca, olurda stratejik hesapları bozulur diye saygı duydum ve haliyle adını lanse etmeyeceğim. Zamanı geldiğinde ak kuzu kim siyah kurt hangisi belli olur misali… Bekleyeceğiz biraz. [Açıklarsam ortalık fena halde karışır.]

İşte böyle. Herkes nerde durduğunu, ne yaptığını çok iyi biliyor. Malatya’da 2024 belediye seçimlerine adım adım ilerlerken, ilçe belediye başkanlığı aday bereketi yaşanacak bu seçimde. Her ilçede onlarca aday. Tekrar ediyorum, kim olursa olsun ipler iki kişinin elinde olacağından, güç dengeleri yavaş yavaş bu gerekçeler mukabilinde şekilleniyor. 

Ülke geneli ve şehrimizde AK Parti’yi iktidara taşıyan, kuruluşta ön saflarda yer almış, bazısı siyasi görevler ve konumlar taşımış, bazılarından bürokraside yararlanılmış, oy vererek her daim desteğini esirgememiş ‘sadık seçmen’ kitlenin en azından güç dengelerinin oluşma biçimi ve şartlarından haberdar olmasında, ona göre yeni haritada ‘yön tayini’ belirleme kararı için bilmesi gerektiğinin hususu tartışma edilmemeli. 

Önceki yazılarım, bu ve sonraki analiz yazılarımı birleştirdiğinizde Malatya şehrinin siyasi algoritması üç aşağı beş yukarı anlaşılacaktır. Sözüm ona iki güç arasında tahterevalli misali dengeler gidip gelirken; son Çınar+Çalık örtülü ittifakı güçler çarpışmasında 1-0 öne geçme skoru elde etti. 

Ancak Başkan Gürkan’ın daha önce yazdığım gibi kamuoyu yoklamaları nezdinde bürokrasi temelleri inşa etmeye yönelişi, kendi kitlesinin siyasi temsilinde belirsizlik olduğuna işaret ettiğini söylememiz lazım. Çalık ise halk’ı konsolide etmek, 19-20 yıllık bürokrasi kaynaklı siyasi birikimini halk’la kaynaştırmak üzere aktardığını, kendi kitlesinin sesine daha kulak verir olduğu, onun içindirki yeni dönem iki siyasi liderin ilgi göstereceklerin listesi ile muhalefet partilerin toplayabilecek oy oranı AK Parti seçmeni olmaktan uzaklaşanların bayağı üstünde.

Bir diğer anket ise İstanbul Esenler belediyesi Başkanı Tevfik Göksu’nun Malatya yöneticileri ile ilgili yaptırmış olduğu rivayet ediliyor. Gizli yapılan anketin verileri ve sonuçlarına ulaşamadığımız için bir şey söylemek etik olmaz. Lakin Malatya’da kendilerini ‘kararsız’ veya ‘seçimi protesto edecek’ olarak tanımlayan bir grubun oluştuğu gerçeğini de pas geçmemeliyiz. Bunlar şimdilik kimse tarafından önemsenmiyor. Günlük hayatta herkes o gruptan insanlarla karşılaşabiliyor. Sohbet, muhabet ortamlarında bu insanlar açıkça fikirlerini beyan ediyorlar. Muhalefet bu gruba karşı mesafeli, iktidar tarafı da öyle. Son bir hamle kimden gelirse gönlünü kazanmada elzem farklı bir durum yaşanabilir. 

Bir de Battalgazi belediyesi vardı değil mi? Başkan Osman Güder bu aralar çok sessiz, aslında sessiz değil, tüm gelişmelerin dışında kalmaya çalışıyor. Battalgazi ile ilgili bir çok bilgi geliyor elimize ama onu belki başka bir yazımızda değerlendireceğiz. Şöyle bir bilgiden de mahrum bırakmayayım sizleri. Cumhur ittifakı gereği önümüzdeki seçimde Battalgazi ilçesinde Ak parti aday çıkarmayacak MHP adayına ortak destek verileceği… “peki MHP adayı kim?” diye sorarsanız herkesin bildiği bir isim. Diğer bir ilçe ise Pütürge olacağı söyleniliyor. Ve bir başka [ismi belirlenemedi] ilçe ile birlikte 3 ilçede MHP adayı desteklenecek. 

Elimizdeki kulis bilgilerini, kimi artık AK Partilileri rahatsız edecek kimini muhalefet cephesinin sıcak bakmayacağı ve Malatya geneli yaşayan isanlarımızın bir çoğunu da etkileyen ekonomik türbülansın içerisinde savruluşundan yana meydana gelen sorunlar yığınağını eklediğimizde bu seçim asla diğerleri gibi olmayacak. Özetle tensip ettiğimiz bilgilerin de arkasında durmak için henüz çok erken bir takvimdeyiz. Şuanki mevcut taze kulis bilgileridir sadece. Ama ağaç düşer gövdesi hangi yöne uzanır belli değil. Son anda kimin ne yapacağını kestirmekte zor. Gerçek olan şu herkes gardını sağlam şekilde almış pusuda bekliyor. Ve lütfen vatandaşı da biraz hesap etmelisiniz. Özelikle Ak partililer eski kadro ile millet önüne çıkmalarında sonuçlar büyük süpriz yapabilir. Evet, maalesef emin olduğum bir şey var. Halk eski ve mevcut kadrodan şikayetçi. Hemde çok şikayet var. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu