Salih Karademir’den Stratejik Açıklamalar (notlar)
Maginder başkanı Salih Karademir geçen cuma günü Er tv’de Hülya Kaya’nın ve Fatih Avcı’nın konuğuydu. Yine bir çok çarpıcı konuya değinen Karademir, yine söylenmesi gerekeni söyledi, yine Malatya’ya dair net analizler ortaya koydu, yine ve yeniden olması gerektiği yerde durdu.
Doğrusu Salih başkanı sıkı takip ediyorum, çünkü böyle kritik bir zamanda söylediklerini değerli buluyorum. Sükunetle, sağduyulu, söylediklerinin arkasında durarak, tarafsız ve ilkeli bir şekilde, sadece Malatya şehrinin menfaati doğrultusunda söylediklerini ara ara naçizane bizlerde fırsat buldukça siz değerli okuyucularımza aktarma çabasındayız.
Ve iki kasa Kayısının programın sunulduğu masanın ortasına konulması MAGİNDER’in şehrin ortak kaderi Kayısıya ne denli değer verdiklerini de ayreten kanıtlıyordu.
Malatya’ya dair bu kadar çok şeyin konuşulduğu 3 saate yakın programda gelin hep beraber soru-cevap şeklinde ve önemli bölümlerin altını çizerek ve notlar tutarak ilerleyelim….
programın tamamını izlemek isteyenler için linki’ni buraya bırakıyorum:https://www.youtube.com/live/6JZIOt4-Udw?si=htKdItpisntkZfcW
Soru:1 Malatya bizim kayısı bizim ne demek?
Cevap: “Malatya bizim kayısı bizim” sloganı programın en çarpıcı sloganı oldu. Şehirde ciddi bir göç var. Biz Malatya ruhunu kaybetmek istemiyoruz. Malatya şehri bizim için çok kıymetli. Bu şehirde doğduk, bu şehirde yaşadık ve bu şehirde de ölmek istiyoruz diyen Karademir biz böylece bir mesaj vermek istedik. Kayısının değerini bu slogan üzerinden tüm Türkiye hatta dünyaya duyurmak istedik. Sonuçta Malatya’da bizim kayısı da bizim. Malatya ve Malatya kayısısının sahipsiz olmadığını duyurmak istedik. Diğer bir amacınız herkes bir avuç kayısı eline sosyal medyasında paylaşırsa bu akım çoğalır gider, böylece kayısının bir reklamı da kendiliğinden yapılmış olur.
Soru:2 Maginder neden memlekete dair her konuda konuşuyor?
Cevap: Salih başkan elindeki dosyayı göstererek bu bizim dosyamız. biz depremden hemen önce Aralık ayında Maginder’i ilk kurduğumuzda “Malatya için söyleyecek sözümüz var, Malatya işin yapacak işimiz var…” sloganıyla yola çıktık. Biz ilk gün ne dediysek bu referansımıza bağlı kalmak istiyoruz. Sözümüzün arkasındayız. Depremde dernek binamız yıkıldığı zaman duvarında yine bu söz yazıyordu. Malatya verilen sözler, vaadler yetkililer siyasiler tarafından yerine getirilmediği zaman biz çıkıp bunları halkımızla paylaşma gereği duyuyoruz, her zaman paylaşmaya da devam edeceğiz. Çünkü korkacak bir şeyimiz yok bizim. Allaha bir can borcumuz var, gerisi Malatya’nın çıkarlarından başka bir şey değil dedi.
Soru:3 Siyasi bir ikbal mi gözetiyorsunuz?
Cevap: tabi sahada kendi için bir şeyler yapıyor, koltuk sevdasında gibi söylemlerle muhatap oluyoruz. Önceki programlarda ve ilk günden beri söylediğimiz şeyi söylüyoruz. Bizim bir koltuk derdimiz yok, koltuk için bir çaba içinde olmadığımızı belirtmek istiyorum. Biz Allah rızası için, memleket için, toplumu germek değil niyetimiz, memleketin hali şu an çok kötü. Biz ilk günden beri bunları savunuyoruz. Bana buralar atalarımdan miras kalmış, ben bu şehirde büyüdüm, benim memleketim burası. Belki depremden önce bunları yapmış olsaydım, böyle düşünmeniz normal sayılırdı. Depremden sonra şehir ciddi şekilde sahipsiz kaldı. Siyasilerimiz var, stk’larımız, kanat önderlerimiz, kurum müdürlerimiz var ama konuşursam bana ne olur, ne derler gibi bir boşluk ortaya çıkınca biz çıkıp konuşmak istedik.
Kulp takacaklar hikayesi: bir hemşerimiz ailesi ile birlikte başka bir şehre gider. Orda fincan yapan bir usta var, derki ben özel bir hediye yapmak istiyorum. Bana bir fincan yap der. Usta tamam der ve bir hafta sonra gelmesini söyler. Nereye götüreceksin deyince Malatya’ya diyor. Usta çok güzel bir fincan yapmıştır. Alır eline inceler, bakar, kulpu olmadığını fark eder. Der ki bu fincanın kulpu yok? Üste kardeşim sen bunu Malatya’ya götüreceksin orda kulp takarlar der.
Soru 4: Maginder olarak topluma örnek olma gibi çabanız var mı?
Cevap: tabi her şeyin başı çalışmaktır. Biz bir şeyler yapacağız ki bizden sonra gelenlere örnek olsun. Haydan gelen huya gider anlayışı bizim için önemli. Bugüne kadar miras kalan, piyangodan çıkan paralarla bir yere geleni görmedim. O yüzden çalışmak lazım, çok çalışmak gerekiyor. Emek verdiğiniz her şey sizin başarınız için bir ayrıntıdır. Bence insanlar çalışırsa bir şeyler başarabilirler.
Soru 5: Malatya şu dönem çalışan bir şehir mi?
Cevap: çalışanlar iyi çalışıyor, çalışmayanlar çalışmıyor. Genel anlamda çalışan bir toplum Malatya. Şehirde tabiki farklı farklı insanlar var ama bence Malatyalıların çalışkan olduğunu, malının, parasının kıymetini bildiklerini biliyoruz. Öz Malatyalılar için söylüyorum bunu. İş dünyası olarak çok başarılı insanlarımız var. Ve bununla da gurur duymaktayız. Siyasetçi, STK’lar için aynı şeyi söylemem mümkün değil.
Soru 6: Toplantılarda, siyasette şehri terk eden nüfus hakkında konuşuluyor mu?
Cevap: depremden beri söylediğimiz tek bir şey var. Malatya şehrinin birlik beraberliği. Malatynın kişisel açıklamalara ihtiyacı yok. Ben tek başıma çıkıp bir şey yapayım, milletvekili gidip kendi başına bir şey yapsın fayda vermez. Ortak karar verip ortak çalışma yapılması gerekiyorki başarılı olabilelim. Ama bazı kesimler bireysel kararlarla kafalarına göre bir şeyler yapmaya çalışıyor. Böyle olunca sonuç hüsran olmakta. Ayrıca bugüne kadar bize samimi bir çağrıda bulunan olmadı. Özellikle siyasilerden. Muhalefeti olsun, iktidarı fark etmiyor. Ortada yıkılmış bir şehir var. Konteynerlarda yaşayan binlerce insanımız var hala. Bunların vebali ağır olur. Kimsenin kişisel şovuna gerek yoktur. Samimilerse bir masa kursunlar desinlerki biz şu şu kişileri çağırdık gelmediler. Bizde utanalım en azından bizler çağırdık ve gitmedik diyebilelim.
Soru:7 Söğütlü camisi ile ilgili duruşunuz nedir?
Cevap: geçen gün açıklama yapmıştım. Malatyanın tek sorunu Söğütlü cami mi diye. Gerçek gündemimiz bu değil. Ama basın ara ara sürekli gündeme bu konuyu getirdi. Zannedersem yanlış anlaşıldım. Her zaman söylediğimiz gibi bizi bilen bilir bilmeyen de kendi gibi bilir. Akpınarda yetişmiş bir esnaf çocuğu olarak Söğütlü cami ile ilgili bir çok anım var. Tabiki herkes gibi bende duyarlıyım bu konuda.
Soru 8: Malatya’da iyi bir şey var mı?
Cevap: iktidardan ziyade ben devletçi biriyim. İktidar farklı devlet farklı şeyler. Devlet olmazsa biz bu ülkede yaşayamayız. Devlet bugün var ki bu kadar insan konteynırlarda yaşıyor. İşine devam ediyor. Tabiki devletin uzun be kısa vadeli politikaları vardır. Mesela bugün bakan değişti sil baştan yeni yol düzenlenecek. Depremden beri devletimiz hükümetimiz var ki kimseye muhtaç değiliz çok şükür. Bunlar bizim için çok önemli. Bazı şeyleri de görüp şükretmek lazım. Çünkü beterin beteri vardır. Bunları da bilmemiz lazım. Her şeye kötü demekte iyi değil, iyi oluyor demekte iyi değil. Basın mensupları söyleyecek-anlatacak ve biz de bilinçli olacağız. Elbette hakkımızı arayacağız ama bunu devlete karşı çıkarak, devleti zor durumda bırakarak yapamayız, yapmamalıyız. Çünkü devlet bizim için çok kutsal bir varlık, benim önceliğim bu.
Soru: 9 Bakan bey toplantısında neler konuşuldu?
Cevap: Bakan bey Malatya’ya teşrif ettiklerinde siyasiler, STK’larla birlikte bizlerde toplantıya katılım gösterdik. İlk söz hakkını da bize tanıdı. Malatyanın iki temel sorunu olduğunu bunlardan biri rezerv ve imarla ilgili… şehrin bir buçuk yıldır çok büyük sıkıntı yaşadığını belirttim. İkincisi ise yerinde dönüşüm ile ilgili çok geride olduğumuza vurgu yaptım. Bundan dolayı sizden bilgi almamız lazım. Vatandaşın kafa karışıklığının giderilmesi gerekiyor. Böylece vatandaşlarımız umudunu korusun ve bu şehirde kalmaya devam etsin. İnsanlar evinin merde olacağını, dükkanının nerde yapılacağını veya evinin kaç metre kare olacağını bilmeye hakkı var. Hak sahiplerinin bir şeyler bilmeye hakkı var şeklinde bildirdik.
Bakan bey de vali beye rezerv alanları ile ilgili hızlı bir çalışma başlatması talimatını hemen sıcağı sıcağına verdi. Bundan böyle vatandaşının kafa karışıklığının giderileceği net ve kesin bilgiler vereceğinin de talimatını ayreten ekledi.
İlçe belediye başkanlarıma da prosedürlere takılmadan bir an önce işlemleri hızlandırın talimatını verdi.
KDV muafiyeti ile ilgili taleplerimiz oldu.
Dahası ben Murat Kurum bakanımızdan umutluyum. Malatya’yı hızlı bir dönüşüme koyacağı izlenimlerini elde ettim.
Soru: 10 Bu şehrin bir vizyonu var mı?
Cevap: gittiğim her yerde söylüyorum. Deprem diğer yandan şehriniz için bir fırsattır. Er yada geç Malatyalıların bilinçli olması lazım. Dışarıdaki ile içerdeki ile şehre sahip çıkması gerekiyor. Örnek kayısı ile ilgili bir video yaptık, burada vermek istediğimiz mesaj belli, “kayısı bizim Malatya bizim” diyoruz. Yine eskisi gibi bir olursak, birlikte hareket edersek bu şehir eskisinden daha güzel olacak. Malatya insanı çok zeki insanlardır. Ülkemizde sayısız insan yetiştirmiş bir şehir. Sanatçılar yetiştirdik ama şehir yıkıldığında bu sanatçıları yanımıza göremedik. Üzülerek söylüyorum bunu. Şimdi bir Mevlüt Aslanoğlu açıkçası gerekiyordu, birilerinin bu şehre bir abilik yapması lazım. Yoksa bu şehrin toparlanması uzun zaman alır. Bizim de çabamız bu yüzden. Önümüzdeki günlerde bir Ankara ziyaretimiz olacak, iletişimde olmalıyız, birilerini davet edeceğiz birilerine anlatacağız. Hızlı çözümler üretmeliyiz. Maginder olarak etimiz ne butumuz nedir bizlerde kendi çapımızda bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Yine tekrarlıyorum kişisel çabayla, şovlarla, hırsla bir şey olmaz. Hiç bir şey yapamayız. Hepimizin birlikte bir şeyler yapmamız gerekiyor. Birlikte hareket etmeliyiz. Birlik beraberlik çok mühim burada. Biz Maginder olarak “kimsenin arka bahçesi olmayacağız kayısının bahçesi olacağız.”
Soru: 11 Bugüne kadar Ankara’dan yada İstanbul’dan size el uzatan oldu mu?
Cevap: dışarıdan görüştünüz hemşerilerim şunu diyorlar: isteyin seve seve koşa koşa geliriz. Fakat bugüne kadar kimse bize gelin, şehrinize sahip çıkın tarzında bir teklif getirmedi. Vasip Şahin eski valimiz, şu an Ankara valisi, geçen ziyarete gelmiş baktım yanında kimse yok. Onurlandırmak gerekiyor? İlgilenmek lazım. Normal bir vatandaş gelmiş muamelesi yapıldı kendisine. Bu insanlara gidilse anlatılsa Malatya için bir çok aksiyona hazırlar aslında. Belkide bunları konuşmalıyız. Devletimiz kapılarını sonuna kadar açmış vermek istiyor ama isteyen kimse yok. Deprem bölgesi olarak avantajlıyız, cumhurbaşkanımız getirin onaylayalım diyor.
Soru:12 Performansını beğendiğiniz bir siyasetçi var mı?
Cevap: Veli Ağbaba depremin ilk saatlerinden beri sahada. Bunu kimse inkar edemez. Seçimde bile ben partili kimliğimi çıkarıyorum, bir Malatyalı olarak seçime gireceğim dedi. İnanç Kara Ölmeztoprak yine aynı şekil sürekli sahada etkisini gösteriyor. İl başkanlarında da favorim MHP il başkanının çalışmalarını taktir ediyorum.
Soru:13 Sizin için siyasete atılacak diyorlar, bunun için ne diyorsunuz?
Cevap: fincana mutlaka bir kulp takacaklar. Burası Malatya.
Soru: 13 Maginder’in sonrası nereye varacak?
Cevap: İstanbul ve Ankara’dan da bizden şube istiyorlar. Fakat biz Malatya’ya özel kurulan bir derneğiz, hiç bir kuruma, hiç bir STK’ya bağlı değiliz. Bağımsız çalışan Malatya sevdalısı bir derneğiz. Önceliğimiz Malatyanın ayağa kalkması, artık 4 yıl mı 5 yıl mı sürer Malatya için görevimizi tamamlamak istiyoruz biz. Sonrasını bilemeyiz. Siyasete gelince içimizden, kendi derneğimiz bünyesinden birileri çıkarsa elbette destek olacağız. Bu bizim en doğal hakkımız. Ayrıca şahsen bugüne kadar devletle iş yapmış değilim, inşaat sektöründe olmama rağmen hiç bir ihale almadım, ki bir çok fırsat ayağımıza geldiği yine de halde yapmadım. Önceliğimiz Malatya’daki çocukların yüzüne güldürebilmek. Özellikle konteynırsaki çocukları görünce çok üzülüyorum.
Soru:14 Siz Maginder olarak bir birliktelik öncülüğü yapmayı düşündünüz mü?
Cevap: Malatya’da hemen her alandan çağırdığımız şehrimizin insanlarına verdiğimiz iftar yemeği bunun bir başlangıcı. Bir çok görüşten insanları bir çatı altında toplamayı başardık. Bununla beraber sayın vekilimiz Bülent Tüfekçi’ye de siz burda siyasetin bir abisi sayılırsınız, bizi burada bir araya getirin. Bütün görüşlerden arkadaşlarımızı toplayın, görüşelim konuşalım Malatya vizyonu adı altında bir şeylere ortak karar verelim dedim. Buradan herkese bir daha duyuruyorum. Türkiye’nin ve Malatyanın artık kavgalara değil birlikteliğe ihtiyacı var.
Soru:15 İnönü üniversitesi rektör değişimi için ne düşünüyorsunuz?
Cevap: Malatya’da son zamanlarda göreve gelen yöneticiler etliye sütlüye karışmadan görev sürelerini doldurup gidiyorlar. Malatya’da şu var, ne kadar çok susarsan, kimseye karışmasan, bir şey yapmazsan o kadar rahatsın. Yine bu tarz bir rektör gelir diye düşünüyoruz. İnşalarımızın artık kendini sorgulaması lazım, ben neden buna layığım, neden bunları kabul ediyorum demeyi bilmeli…
Program yayın akışı esnasında daha çok sorulan temel sorular ve cevaplarını siz değerli Malatya halkımız için derlemeye çalıştım. Maginder konulara ve Malatya’ya duyarlı bir çatı, başkanı Salih Karademir’in Malatya hikayesiyle eş zamanlı yürüttüğü ana metaforun tümü Malatya şehrinin ve burada yaşayan insanlarımızın çıkarlarını korumaya yönelik söylemler. Keşke bir iki Maginder gibi stk’mız daha olsaydı. Tabiki var ama konuşmak, bir şeyleri yerinde tespit etmek, olayları-sorunları analiz etmek anlatmak sanırım biraz da yürek işi. Salih Karademir ve yol arkadaşlarına başarılar diliyorum.