GenelKöşe YazılarıManşet

Belemir

Orta Anadoluda baharda genellikle buğday tarlalarında yetişen mavimsi yada mor renkte çiçekleri olan, çiçek familyasına ait bir bitki…

Mavi Kantaron olarakta bilinir.

En önemlisi ise Peygamber çiçeği olarak adlandırılmasıdır…

Anadoluda bir dönem cami süslemelerinin ilham kaynağı oldu. Bu coğrafyada bir dönem bu denli ilgi görmesinin nedeni Peygamber Efendimizin en sevdiği çiçek olarak bilinmesidir.

Asıl kaçırılan şey ise o dönemki insanların özünde bu çiçeğe bakış açısının uhrevi bir dünyaya işaret etmesi… Bitkinin yaşam serüveni incelendiğinde bu denli ilgi görmesinin nedeni bu topraklardaki mücadelenin bir benzeri olmasıdır…

Anadoluda buğday tarlaları sararmaya başlayıp canlarından su çekilirken ve toprak artık susamaktan çatlayı verirken o güzelim nimet tarlalarında ölüyü süsleyen bir mor şal gibi yayılı verir.

Adeta sonun başlangıcı ve ümidin simgesidir.

Ne tesadüf Rus kültüründe bizden daha çok ilmek ilmek işlenmiştir. “Vasilisiy” olarak adlandırılıp yeni doğan bebeklere ad, vazolara süs, tablolara ilham ve hatta broşlarda yaka ilmeği olmuştur.

Aslında zor coğrafyaların simgesi ve yaşanılan acıların vazodaki bir tesellisi olmuştur. Belemir; dik duruşla var olan bir çiçektir. Sonra kemale erdikçe eğilir, eğilir ve Hak’ka biyatla en zor yerlerden geçilir.

Ferhat Güzel/E.B.G 07.02.2021

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu