AktüelAnalizDünyaGenelGündemKöşe YazılarıManşetMedyaSanatSiyasetVitrin

KURBAN ve ZEKAT OLAYINA SOSYO ANATOMİK BİR BAKIŞ

Dinle Müslümanların gündemine ve insanlık literatürüne giren derinlikli,  içtenlikli ve içerikli iki kavramdan, kurban yakınlaşma, zekat ise kazancın temizlenmesi ve bereketlenmesi demektir.

Netice itibariyle, iki ibâdet türüde ameli salih (iyi ve güzel işler) örnekliğinde ibâdetini yerine getirenleri Allah’a yakınlaştırır, Allah’ın bu kullarını sevmesine ve râzı olmasına karşılık gelir.

Sosyâl boyutları ve amaçları olan kurban ve zekat, bireysellik ve yükümlülük gerektiren iki ibâdet türüdür. (Bu arada, Kurban’ın farz  vacip, sünnet yorumları ihtisas sahiplerinin konusudur.)

Esâsen, kurban ve zekat, din buyruklu olmakla birlikte detaylı, usül ve şartları olan iki ibâdet türüdür.

Kurban ve zekat ibâdetlerinin yerine getirilebilmesi için, kişinin Müslüman ve akıl sağlığı yerinde ergen kişi olması, ailesinin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek miktarda da, ekomomik bir gelire veya varlığa sahip olması gerekir.

Şu tespiti de baştan koymak yararlı ve doğru olacaktır kanaatindeyim.

Hiç bir şeye ihtiyacı olmayan Allah’ın,  kurban etine ve zekata da ihtiyacı yoktur, aksine, her şey, her zaman ve her yede O’na muhtaçtır.

Zekat ve Kurban ibâdetleri, taraflar arasında karşılıklı râzı olmayı, dayanışmayı, sevgi ve saygıyı artırmayı, kazançların da bereketini ve temizlenmesini sağlayan ibâdet türleridir.

Gerçekte verilenler değil, niyete bağlı verilenlerin mânâsal kıymetleridir önemli olan.

Yoksa, bir tutam et, bir miktar para, bir koli erzak değil tarafları bir birine yakınlaştıran.

İnsanı bir birlerine ve Allah’a yaklaştıran, sevdiren, sevindiren, içsel ve mânâ boyutlu, değer verme ve değer bilme ile geri planda ki arı duru niyetlerdir.

PEKİ, NASIL BİR YAKINLAŞMA BU?

  1. Kazancı temizleyen ve bereketlendiren Zekat ile etle beslenme imkânları olmayan fakirlerin hakkı olan Kurban ibâdeti kişiyi Allah’a yakınlaştırır.
  2. Zekat ve Kurban ibâdetleri, kişiyi, ikram ve istifâde ettiklerine yakınlaştırır.
  3. Zekat ve Kurban ibadetleri, kişiyi, iç dünyasında kendine yakınlaştırır ve huzurlu kılar.

Bu yaklaşma ve yakınlaşmalar toplumsal kombine bir mutluluğun, huzurun, ilâhi referanslı, psikolojik, sosyolojik, reel ve yaşamsal bir döngüsüdür de aynı zamanda.

Zekat ve Kurban ibâdetleri, ihtiyaçlılara destek anlamında sosyo ekonomik dengelerin sağlanmasına önemli ve özellikli katkılar sunar.

Böyle bir yaklaşma ve yakınlaşma, sizi sevindirir, Allah’ı sevindirir ve ikram edip paylaştıklarınızı de sevindirir.

ZEKAT VE KURBAN’IN ÖZNEL BOYUTLARI

Mâli şarta bağlı bu ibâdetlerin iki ana boyutu vardır.

  1. İnsan, yâni, infakta  bulunanlar ve infaktan yararlananlar.
  2. Rızasına tâlip olduğumuz ve adına her türlü varlıkla ve varlığımızla yaptığımız iyilik ve ibâdetlerin, ancak ve yalnız tâyin, tâkip, takdir, yardım ve yaratıcısı, bir ve tek olan Rabb’imiz.

Kurban etiniz veya paylaştığınız bir başka şey, birilerinin bir ihtiyacını karşılar ve sevinir,  bundan dolayı o birilerinin sâhibi olan Allah’da, sevinir ve sevindirir sizi.

Tıpkı, çocuğunuza yardım eden birisinin sizi çok sevindirdiği ve sizin de onu sevindirmek istediğiniz gibi.

Hâsılı, Allah’ın râzı olmasına dönük ve helâl (meşru ve ahlâki) olmak kaydıyla iyi ve güzel olan her iş, toplumsal katma değer üreten her iş ve uğraş (kurban, zekat, ticâret, siyâset, eğitim, yönetim, üretim…) bir tür kurban ve zekat gibidir.

Bu bağlamda, kulu Allah’a yakınlaştıran kurban veya, her cinsten verilen zekat ya da, her alan ve konuda üretilen hizmetler birer ameli salihtir, yâni iyi ve güzel işlerdir.

Rabb’imiz, bizleri hüsrana uğramayan, murat ettiği gibi imân eden, râzı olacağı iyi ve güzel işler yapan, bir birlerine iyiliği, güzelliği ve sabrı tavsiye eden bahtiyar kullarından eylesin dileklerimle, yaklaşmakta olan Kurban Bayramınızı  tebrik ediyorum.

Kadirşinaslıkla, esen kalın efendim.

Abdulkadir TÜRK

Açıklama:

  1. İnfak, Rabb’imizin razı olacağını ummak adına insanlara yapılan her türlü hizmet arzlarıdır.
  2. Kurban ve zekat dâhil, ihtiyaç sahiplerine ayni ve nakdi yapılan her türlü destek birer infaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu