Bilal Yıldırım’ın Derdi Seçim Kazanmak Değil Malatya’yı Sahiplenmek
Kıymetli okurlarımız bu haftaki yazımızı Yeniden Refah Partisi il başkanı Bilal Yıldırırım’ın asıl ve hasılı niyetinden yola çıkaraktan; Yıldırım’ın siyasi hayatı sürecinde kıl payı kaçırdığı milletvekili seçimi sonrasında mahalli seçimlere yönelişi ve Büyükşehir yönetiminin başına geçmek üzere aldığı süpriz kararı ve bu kararı ile birlikte siyasette uzun süredir şahitse görmeye alışık olmadığımız Yıldırım’la başlayan yeni yaşananlara mercek altına alacağız .
Aslında geride kalan beş çetrefilli yıla nice şey sığdırıldı. Bu zaman zarfında toplum iyice gerildi. Önce pendemi illeti, ardından 2020 Elazığ-Sivrice depremi ile Şubat 2023’te adeta şehri resmen yutan peş peşe gerçekleşmiş 2 büyük depremden sonra şehrin geldiği hali hepimiz biliyoruz.
Tam da bu süreçte şehrin siyasetini konsülide edilmesi de bir o kadar zorlaştı. Hükümeti eleştiren, yol gösteren, ikaz eden argümanların eksikliği ile birlikte bütün ekonomik verilerden –ki bir çoğunu haklı çıktını gördük– bugün şehirde uygulanan yenileme programının doğru ve yaşanılır bir şehir oluşturma ortamı açısından destek veren rol modeli ile varlığını hissettirdi Yeniden Refah partisi daha doğrusu Malatya’daki temsilcisi Bilal Yıldırım.
Sadece siyaset makanizmasını çalıştırarak değill , yeri geldiğinde doğal-samimi bir diyalog içerisinde bir abi, kardeş, ailenin bireyi olarak toplum ile siyaset arasında daha zengin- insani köprüler geliştirdi. Onun İçin Yıldırım’ın başında bulunduğu siyasi oluşum yeni bir parti olmasına ve şehirde oldukça güçlü pozisyondaki Ak Parti’ye rağmen % 10 oranında oy almayı başarmış gibi güncel tablosu elinde bulunmaktadır. Bunu mahalli seçimlerde daha da yukarı üst limitlere taşımayı hedefleniyor, doğru. Bir de Ak Parti’nin kalelerinden biri sayılan Malatya’’yı almayı kafalarına koydukları mesajıdır. Burda asl olan bir seçim kazanmak değil şehirde Ak Partiden oluşagelen boşluğu doldurmak eksenli…
Yeniden Redah Partisi geri tarafta şehirde muhalefetin varlığı bilincini nerdeyse iktidar partisi yönetimindeki şehir aristokratlarına rağmen çok bilinçli şekilde sürdüren tek siyasi partidir. CHP ana muhalefet partisi olduğu halde muhalefet edebilme yeteneği gelişmedi. VEYA geliştiremedi. Hatta il başkanlarının kim olduğunu bilmeyen orjin CHPliler görüyoruz. Deva+Gelecek Partileri bilakis aynı şekilde şehirde tutunamadılar. İYİ parti derseni zaten başlı başına bir fiyasko. Hiç bir zaman randıman vermedi. Kaçıncı il başkanı değişti sayısını unuttuk. Bu reel liste çerçevesinde Yeniden Refah Partisinin üstlendiği misyonum ne kadar değerli olduğu karşımıza çıkmaktadır. Kıymetini bilelim derim. Yoksa Malatya gibi yıkılmış metropol bir köyde tek siyasi parti hegomanyasına teslim olmuş oluruz. Kaldıki yukarıdaki isimleriniz zikrettiğimiz gerek Ak Parti ile muhalefet kanattaki diğer siyasi partiler henüz aday çalışmalarını sonlandırmamışken Yeniden Refah nerdeyse tüm adaylarını çoktan açıkladı bile.
Velhasıl Yeniden Refah Partisinin lokasyonun bir başarısı mı yoksa Bilal Yıldırım’ın şehirde özverilii çalışmalarının sonucu mu? diye bir soru yöneltilse şahsen Bilal Yıldırım şıkkını tereddütsüz işaretleyeceğim belirtirim.
Buna istinaden muhalif siyasi partilerin ajandalarınıda iyi incelemek gerekiyor. Aslında pek bir şey yok bu ajandalarda. Olabilecek en makul seviyede çok hassas programın başarılı olması için nazik davranmak harici hiç bir şey. Veyahut ağır eleştiriler getirerek asıl maksatlarını yerine getirmede gerçek manada yol gösterici hatta “ne olacaksa olsun-muhalifsek muhalefetimizi bilelim” tarzında bir görüşü destekler nitelikte olmalıdır.
Ama ortada çok daha hiperaktif başka iki sorun var Yıldırım önünde. Biri ülke siyasetinin seçime daha güçlü girilmesi üzerine planlanan güçlendirilmesi pratiğinin olası Ak Partiyle gerçekleşecek ihtimali bulunan bit ittifaktan söz edebiliriz. Böyle bir ittifak programı var, yada pazarlık aşamasında. Şartları belkide henüz olgunlaşmış değil. Belkide Türkiye’nin ihtiyacı olan hedefleri bünyesinde barındıran ve yerel seçimlere yansıyacak olan Ak Parti+Yeniden Refah partisi İttifakı sonrasında nasıl bir seçim sistemi ortaya konulur doğrusu bir şeyler söylemekte zorlanıyoruz şimdilik.
İkincisi ise; malum Yeniden Refah Partisi yeni ve henüz ülke yönetiminde tecrübesi bulunmayan kriterlere sahip. Malatya denklemi ve siyasi yapısını göz önünde bulundurduğumuzda; Yıldırım siyasetinin yerel seçimlerde yenilgi ile çakması veyahut istenilen sonucu elde edemediği taktirde parti içerisinde bazı kliplerin Yıldırım’ı’ı tasfiye etme girişimleri söz konusu olabilir ihtimali tartışılmalıdır. Bilal Yıldırım’ın teknokratif duruşu, daha çok içimizden biri olmaya doğru eğilimi, vaat siyyaseetinden uzak durararak yapıcı siyasete tekniğini öne sürmesi ile gelişebilecek spontane bir ofsayt durum karşısında sadece içeriden değil seçmen duygu ve düşüncelerinin de erki altına alınması sırslamesı yerini alabilir.
Çünkü Bilal Yıldırım veya Bilal Yıldırım gibilerine bu şehrin ihtiyacı var. Bir yerel seçimle Yıldırım potansiyelini şerh koymak,,‘ölçüt belirleme talihsiz bit süreçle açıklanabilir ancak. Mart 2024 yerel seçiminde değil 20 yıl sonra dahi Malatya’nın ihtiyaç duyduğu bir figür konumunda Yıldırım. Daha önceki yazılarımda sık sık dile getirdiğim ve bundan sonra her defasında atıfta bulunacağım Salih Karademir gibi kıymetli gençlere artık bu şehrin ihtiyacı var. Toplum bir politik temiz kart vizit boşluğu yaşıyor. Yeni ve güçlü isimlerle bu boşluk tanımlanabilirde, tamamlanırda…
Yani çok yeni bir siyasi metaforla karşı karşıyayız. İlk kez şehrin değerlerini Ak Partiden sonra kucaklamak üzere yola çıkmış bir siyaset varyasyonu ortaya konuluyor. Kutuplaştırmadan, bölmeden ve ayrıştırmadan yaptiğmiz analizin ana teması gösteriyorki zaman ve şartlar çok çalışandan doğru olandan yana olacağı…
Bir zahmet artık sapla samanı ayırt etmeyi öğrenelim. Bir siyasetçi de kolay kolay yetişmiyor. Ama halktan olan adam gibi siyasetçiyi… Torpilli, dayısı olan, paraşütle tepeden indirilenler değil o yörenin, o bölgenin, o toplumun sorunların tam merkezinde bulunman ve sorunları daha çözmeye ayarlı bir refleks sahibi olması çok önemli bir gerekçeden ibaret!
Ülkede siyaset genelde rant için yapmak alışkanlığını terk edersek bence iyi olacak. Yarınlarımız var bizim, çocuklarımız. İnsanların istek ve beklentilerine müdahele etmeyi vazife kılan isimler önümüzdeki çeyrek asırda bu şehirde belirleyici olacakları yep yeni dönem inşa edildi bile. Farklı düşünenler bir bir silinecek. Ona göre…
Toplumsal yeni tercihler yeni vizyonları istet istemez peşinden sürükleyip getirecek. Konjuktur bu saatten sonra kişisel çokarları ile rant iştahı, niyet okuyucularım siyaset teminatından çılarılmalı ve toplumsal birlikteliği savunacak bir terminoloji oluşturanları ayıklayacağı ve alkışlayacağı muhakkak. Onun İçin ne konuştuğunuzu, ne yediğinizi, neyi hedeflediğinizi hatta aracınızın lastik markasına kadar dikkat etmek hem Malatya geleceği hem de ülke geleceği açısından kriminal bir hassasiyet taşımaktadır.
Bu yazının mantığı çözen ilk üç cümlesinden itibaren çözmüştür. Kaybedecek tek bir dakikamızın daha olmadığı olmadığının farkına varmakla irtibatlandırmaloyız. Zaman en hızlı geçen aygıt. Her daim söylediğim şeyi tekrarlayacağım yine. “Temiz bir şehir, temiz siyaset, temiz bir gelecek…” için tüm bu hassas kodları elde etmemiz şart Yoksa Koca bir çöplükten öteye gidemeyiz.