GündemKöşe YazılarıManşet

Mafya ve Siyaset

Kelime kökeni Italyancadan gelen “Mafia” sözcüğü yasa dışı işlerle uğraşan, zor kullanarak bir takım gizli çıkarlar sağlayan, çoğunlukla gizli ve hiyerarşik bir teşkilatlanmaya dayalı örgüt yada bu örgütün mensubu kişilere verilen genel bir addır.

Siyaset ise; devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıdır. Siyâset temiz bir sicil ve temiz bir gelecek arz etme biçim ve yöntemidir.

Bu topraklarda Mafya kabadayılık ve çetecilik  ile başlamış belirli kurallar çerçevesinde hüküm sürmüş namert fiiller itibar görmemiştir. Belirli ‘pis’ denilen işlere ilgili mafyavari kişiler tenezzül etmemiş cebri yöntemlerle varlıklarını idame etmeye çalışır.

Belirli bir tarihten sonra paranın egemen bir hâl almasıyla bu illegal kişi ve yapılarda pis bir hâl-ı vaziyet içinde yer almaya başladıkları görülür.

Bulunduğum coğrafyada da irili ufaklı bir çok mafyavari kişi ve gruplarda bu tarih silsilesinde kendilerince yer bulmuş ve hâlâ yer bulmaktalar…

Seksenli ve doksanlı yıllarda ‘Mafya ve Siyâset’ birlikte anılmaya başlanmış, ilgili siyasî guruplar ve siyasiler sırtını bu illegal kişi ve yapılara yaslayarak illegalite durumlarını gelecek dizaynlarında  garanti ve güvence altına alma yollarını seçmiştir.

Günümüzde ise istisnasız; haksız yere çıkar sağlayan illegal yönlerini kamûfle etmeye çalışan siyasî figürler ise bir zorbaya bel bağlamış ve bu zorbayla aleni hem hâl görüntü ve vaziyetler sergilemekten bile kaçınmayacak kadar cürret ehli olmuşlardır.

Kiminin gardaşı, kiminin tehditkâr avukatı, kiminin ölen celladı, kiminin küçük mafyası, Kösele suratlının ise ergen tetikçisi…

İlginç olan yanı bir haftada 7 Mafyavari olayda körler sağırlar efradı… Temiz toplum vaatlerinin yerinde ülke genelinde Mafya özentisi bir gençlik girizgahı… Dertler başka imiş biz ise Âma(Kör).

(Fakir fikirlerin kısır döngüsü)

Ferhat Güzel

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu