Köşe Yazıları

KAYISI ÜRETİCİSİNİN KADERİ KENDİ ELİNDE

15 gündür İlçelerimiz, İl Merkezi ve Mücavir alanlar, dünyada en iyisini Malatya’mızda yetiştirdiğimiz iddiasını  güttüğümüz KAYISININ renkleri ile rengarenk. Güneşin altın yumurtası diyenimiz de var, her derdin şifası iksir diyenimiz de var,  islimli olanı sevenimiz de var, gün kurusu olanını sevenimiz de var, dalından koparıp yiyenimiz de var, yurtiçinde veya yurt dışında satın alarak veya hediyelik olarak ulaştığını sofralık olarak tadanımız da var. Sözün özü ve kısası şu ki bugünlerde Malatyanın, Malatyalının kayısı ile bir muhabbeti, bir teması var.

Bereketli bir sezon olması dileğiyle uzaktan yakından kayısıya emek veren herkese kolaylıklar dilerim. KAYISI İLE İLGİLİ DEĞİŞMEZ KADER OLARAK DAYATILAN VE BUNUN KADER OLDUĞUNU İNANDIRMA ÇABALARINA KARŞI BİR UYANIŞ VESİLESİ OLMASI DİLEĞİYLE yazımı takdim etmek isterim.

40 yıl önce, 30 Yıl önce, 20 Yıl önce, 1 Yıl Önce fark etmez nedense KAYISI ile ilgili her şey ama her şey AYNI RUTİN ile TEKRARLA dönüp duruyor. 

DON VURDU VURMADI, REKOLTE AZ OLDU ÇOK OLDU, FİYATLARI İHRACATÇI BELİRLEYİP MANİPÜLE ETTİ, DEVLET KAYISIYA SAHİP ÇIKMADI SAHİP ÇIKMALI, RAYİF AÇIKLAMALI, KAYISI EMEĞİNİ KURTARMIYOR, ZAHMETİ ÇOK AMA KAZANCI YOK, KÖYLÜ KAZANMIYOR TÜCCAR KAZANIYOR diye bu RUTİN her yıl yaşanıyor değil mi?

KAYISININ DEĞERSİZLİĞİ  MUKADDERAT DEĞİL, TERCİHLERİ SORGULAMA ALIŞKANLIKLARDAN KURTULMA VE DEĞİŞİM ZAMANI

“Aynı şeyi tekrar tekrar yapıp, farklı sonuçlar beklemek, delilik belirtisidir.”

(Öncelikle bu söz ile ilgili doğru bilinen bir yanlış;  yaygın olarak iddia edilenin aksine, Albert Einstein’a ait değildir. Bu söz, Rita Mae Brown’ın 1983 tarihli “Sudden Death” kitabındaki hayali bir karakter olan Jane Fulton tarafından söylenmektedir.)

10 BİN’den fazla üyesi olan TİCARET ve SANAYİ ODASI, TİCARET BORSASI, TURGUT ÖZAL VE İNÖNÜ ÜNİVERSİTELERİ, 2.ORDUNUN KARARGAHI, İHTİSASLAR HARİCİNDE 3 ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ, KALKINMA AJANSI VE TARIMSAL VE KIRSAL KALKINMA DESTEK OFİSLERİ, KAYISI TİCARET MERKEZİ OLAN MALATYA’da yaklaşık 50 yıldır kayısının hasat döneminde aynı şeyleri konuşmak ve sonrasında her yılı neredeyse daha önceki yılların AYNIYLA TEKRAREN YAŞAMAK KİMİN SORUNU?

Herkese memnun etme görünümlü samimiyetsizliğiyle MAVİ BONCUK DAĞITMAYI aslında “MIŞ GİBİ YAPMAYI”SİYASET zannedenlerin mi?

Çok laf söyleyip gerçek sorunlarla ilgili hiçbir şey söylemeyen YEREL YÖNETİCİLERİN mi?

Protokolle fuarlarda boy gösteren, hasat dönemi etkinlerine katılan EKABİR ve BÜROKRASİNİN mi?

Oda, borsa veya esnaf kurumu olarak KAYISININ EDEBİYATINI yapanların mı?

Zamanında Devletin de destek verdiği KAYISI BİRLİĞİNİ batıranların mı?

Soruna odaklandığı için ÇÖZÜMÜN KENDİSİNDE OLDUĞUNUN FARKINA DAHİ VARAMAYAN  hattaÇÖZÜMÜN KENDİSİNDE OLDUĞUNU KABULLENEMEYEN ÜRETİCİNİN Mİ?

İki kişi sinemaya devamlı aynı filmi izlemeye gidiyorlarmış. Bir gün birisi merak edip sormuş NEDEN NEREDEYSE HER GÜN AYNI FİLMİ İZLEMEYE GİDİYORSUNUZ? Gittiğimiz KOVBOY FİLMİNDE Teksas Kırsalında yarışırken koşturan atların hangisinin kazanacağı üzerine BAHSE GİRMEK için diyerek cevaplamış kişilerden birisi.

Pek tabiki bu kumarı hep kaybeden aynı kişi olmuştur. HER SEFERİNDE FARKLI BİR ATIN KAZANACAĞINA BAHİS OYNAYAN KOVBOY ile KAYISI ÜRETİCİMİZİN BENZERLİĞİ hem çok garip hem çok üzücü. 

KAYISI ÜRETİCİSİ ÜRETİYOR YA DAHA NE YAPSIN? diye sorular sormaya başladığınızı hatta ÜRETTİĞİMİZ İÇİN BİR DE SUÇLANIYOR MUYUZ? dediğinizi duyuyor gibiyim. 

YILLARDIR ÜRETİP piyasadaki oyuncuların SERBEST PİYASA KOŞULLARI(?) İLE BELİRLENEN FİYATLARINA TESLİM OLAN ÜRETİCİNİN KENDİSİ GERÇEKTEN KENDİ GÜCÜNÜN FARKINDA MI?

Yıllardır ÜRETİCİ kendisi KAYISIYI üretti, piyasaya verdi, Üreticiden alınan kayısı,  sayıları nicel olarak yüzleri bulan paketleme tesislerinde  paketlenerek veya 50 kiloluk şeker (!)  torbaları içinde çoğunluğu MALATYA DIŞINDA BULUNAN İHRACAT YAPACAKLARA GÖNDERİLMEDİ mi?

“et-tekraru ahsen velev kane yüz seksen” sözü KAYISIDA YAŞANANLAR İÇİN SÖYLENMEMİŞTİR.

Malatya’da KAYISI ÜRETİCİSİ Sadece Malatyada değil Tüm Türkiyede piyasayı da ekonomiyi de siyaseti de DOMİNE ETME gücüne sahip olduğunun farkına varmalı ve artık silkinip kendine gelebilmelidir.

Bir fındık veya çay üreticisi gibi SIRTINI DEVLETE YASLAMAMALIDIR hatta DEVLETİN SERBEST PİYASAYA MÜDAHALESİ ANLAMINA DA GELEN RAYİÇ BEDEL BEKLENTİSİNE GİRMEMELİDİR.

Malatyanın KAYISI ÜRETİCİSİ YILLARDIR EN KALİTELİ ÜRÜNLERİ ÜRETMİŞ ve piyasaya sunmuştur. 

PEKİ PİYASA NE YAPMIŞTIR?

Kalitesiz ambalaj ile özensiz paketleyerek  yurt içinde ve yurt dışında satmak dışında?

Katma değerini yükseltmek için KAYISIYI SANAYİ ÜRÜNÜNE ÇEVİRMİŞ midir?

MALATYADA BİR MEYVE SUYU FABRİKASI MI KURULMUŞTUR?

Malatyanın KAYISI ÜRETİCİSİ YILLARDIR EN KALİTELİ ÜRÜNLERİ ÜRETMİŞ ve piyasaya sunmuştur. 

PEKİ DEVLET NE YAPMIŞTIR?

Başta ordu ve öğrenci yemekhaneleri için yaş veya kuru satın alma mı yapmıştır?

Temsil ve Ağırlama veya ikram için kurumsal satın almayı süreklileştirmiş midir?

Başta kaliteli ürün yetiştirme, yetiştirilen ürünün değerini bulmasını sağlamak için gerektiğinde ÇİFTÇİYE MADDİ DESTEK mi sağlamıştır?

MAALESEF KAYISI ÜRETİCİSİ DEVLETTEN YETERİNCE DESTEK GÖRMEDİĞİ GİBİ, PİYASADAKİ İHRACATÇI ARACISI TOPTANCILARIN İNSAFINA HATTA BAZEN ZULMÜNE MARUZ KALMIŞTIR.

Artık bugün Mevlana Celaleddin Rumi’nin söylediği gibi

“Dünle beraber gitti cancağzım

Ne kadar söz varsa düne ait,

Şimdi yeni şeyler söylemek lazım”

KAYISININ KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK OLAN KAYISI ÜRETİCİNİN KENDİSİDİR.

Öncelikle KAPTAN KÖŞKÜNE GEÇECEK, denenmiş ve yapılmışları tekraren denemeyecek ve yapmayacak.

Yıllardır kendisini sömürenlere karşı atacakları İLK ADIM ÖNERİM:

Malatya’nın 14 İlçesi ile Elazığ’ın  Baskil İlçesinde İLÇE ADIYLA KAYISI ÜRETİM VE İŞLETME KOOPERATİFLERİNİ KURARAK İLK ADIMI ATMA ZAMANIDIR.

Sonrası mı?

Kooperatifin ortakları KAYISI ÜRETEN HERKES olacak, YÖNETİCİLERİ İSE TAMAMEN PROFESYONELERDEN OLUŞACAK VE KURUMSAL YÖNETİŞİM ile sadece YURT İÇİ DEĞİL YURT DIŞI İHRACAT İÇİN ÇALIŞARAK KAYISIYI katma değeri yüksek hale getirebileceklerdir.

Bu kooperatifler işleme için kendi tesislerini kurabilecekleri gibi şu anda kurulu tesislerden KENDİ BELİRLEDİKLERİ ŞARTNAMELER ÇERÇEVESİNDE İŞLEME VE PAKETLEMELERİ YAPTIRARAK ürünlerini satılabilir hale getirebileceklerdir.

KAYISI ÜRETİCİSİ ÜRÜNÜNÜ 3 DOLARDIN MI, YOKSA 5-10 DOLARDAN MI SATMAK İSTER?

SAHİ KAYISI ÜRETİCİSİ NE İSTİYOR?

ARTIK YETER SÖZ KAYISI ÜRETİCİSİNİN Mİ? 

Yoksa

“Aynı şeyi tekrar tekrar yapıp, farklı sonuçlar beklemek, delilik belirtisidir.” DEVAM MI EDECEK?

Not- İstek ve ihtiyaca göre Kooperatif, İşletmecilik, Kurumsal Yönetim ile ilgili bilgilendirme için yazılar gelebilecektir.

Yasin BİKRİYE

E-Mail [email protected]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu