İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesinin dijital planlama ve yapay zeka destekli 3 boyutlu modelleme yöntemleri sayesinde gerçekleştirilen çene ameliyatı, tek yumurta ikizi olan Gökçe ve Tuğçe Demir kardeşlere hem estetik hem de fonksiyonel açıdan tedavi sundu.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, alt çeneleri önde ve üst çeneleri geride olduğu için yemek yemekte ve konuşmakta güçlük yaşayan tek yumurta ikizleri Gökçe (20) ile kız kardeşi Tuğçe Demir, uzun zamandır çene bozukluğu problemiyle mücadele ediyordu.

Ameliyat önerilen ikizler, korkuları yüzünden kararsız kaldı.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Özel ve Dr. Öğr. Üyesi Gamze Şenol Kılıç'ın dijital planlama ve yapay zeka destekli cerrahi yöntemlerini görüp cesaretlenen Gökçe Demir, ilk ameliyatı oldu ve ağrısız iyileşme dönemi geçirdi.

Alt çenesinin önde olmasıyla ilgili sıkıntılarından kurtulan genç kız, artık özgüvenle gülümseyebilecek ve rahatça beslenebilecek hale geldi.

Kardeşinin toparlanmasını gören Tuğçe Demir de aynı yöntemi tercih ederek ameliyata hazırlanıyor.

Kardeşlerin hayatlarını kökten değiştiren işlem, estetikten öte diş kapanışını düzelterek çiğneme ve eklem sorunlarını gidermeyi de hedefliyor.

- "Nereye varacağımızı bildiğimiz için hasta da biz de psikolojik olarak iyi hazırlanıyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dr. Öğr. Üyesi Özel, vakanın bizim için sürpriz olduğunu çünkü ilk olarak Gökçe'yi gördüklerini, daha sonra annesiyle birlikte Tuğçe'nin geldiğini aktardı.

Hangisinin hangisi olduğunu başta karıştırdıklarını belirten Özel, "Çünkü ikiz olduklarını söylememişlerdi. Gökçe'yi muayene ettik, gerekli bilgileri verdik. Tuğçe bu konuda biraz çekingen, biraz da korkuyordu, önce ablasının ameliyat sonucunu görmek istedi. Ameliyat talebi olduğunu başlangıçta belirtmemişti. Gökçe'nin klasik dijital planlamasını yaptık, ameliyat için psikolojik hazırlık aşamalarını tamamladık. Ardından aileye planlamamızı anlattık." ifadelerini kullandı.

Özel, bu süreçte Tuğçe'nin cesaretlendiğini ve daha önce düşünmediği ameliyatı olmaya karar verdiğini vurgulayarak, "Yine de ablasının ameliyatına tanık olmak istedi. Gökçe'nin operasyonunu başarıyla gerçekleştirdik. 3 boyutlu tüm kayıtları aldık, gerçek hayattaki görüntüsünü tamamen bilgisayara aktardık ve sanal bir hasta modeli oluşturduk. Bu model üzerinde bilgisayarın yapay zeka araçları ve 3 boyutlu uygulamalarla anomaliyi tespit ettik." bilgisini verdi.

Çenenin olması gereken konuma nasıl getirileceğini değerlendirdiklerine dikkati çeken Özel, son aşamada kendi klinik tecrübelerini de ekleyerek nihai planlamayı yaptıklarını anlattı.

Bilecik'in köyünde üretilen "hardal tohumlu turşu" ile ihracata hazırlanıyorlar Bilecik'in köyünde üretilen "hardal tohumlu turşu" ile ihracata hazırlanıyorlar

Özel, hastanın da sonuçtan çok memnun kaldığına işaret ederek, "Çünkü ameliyat öncesinde elde edeceği görüntüyü öngörebildi. Aslında ameliyat işin en kolay kısmı, zira nereye varacağımızı bildiğimiz için hasta da biz de psikolojik olarak iyi hazırlanıyoruz. Ameliyat söz konusu olduğunda herkesin korkuları oluyor. Kısa süre ufak ağrılar ve ödemler görülebiliyor; biz bunları minimize etmek için cerrahi stratejilerin tamamını uyguluyoruz." açıklamasında bulundu.

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kılıç da alt ve üst çenenin uyumsuzluğunun eklem problemlerine yol açtığını belirterek, "Hastalar bazen asıl durumlarının farkında olmayıp eklem şikayetleriyle başvuruyorlar. Bu ameliyatlarla o sorunları da ortadan kaldırmış oluyoruz." bilgisini paylaştı.

Kaynak: aa