Genel

Dışişleri Bakanı Fidan: Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri'nin işbirliği potansiyelinin ortaya çıkmasını bekliyoruz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Yeni yönetimden, başta CAATSA yaptırımları olmak üzere diğer problemli alanların ortadan kaldırılması ve Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri'nin tam işbirliği potansiyelinin ortaya çıkmasını bekliyoruz." dedi.

ANKARA (AA) - Fidan, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ile bakanlıktaki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

  • AB Yüksek Temsilcisi Kallas: Suriyeli yöneticilerin adımları doğru yönde olursa, biz de bir sonraki aşamaya geçeceğiz

Fidan, Kallas ile Türkiye-AB ilişkilerinin bugünü ve yarınıyla ilgili önemli konuları ele aldıklarını söyledi.

"AB üyeliği Türkiye için stratejik bir hedeftir." diyen Fidan, bu konudaki siyasi iradenin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 seçimlerini tekrar kazandığında yinelediğini hatırlattı.

Fidan, AB'den Türkiye'nin üyelik perspektifini güçlendirecek yeni bir vizyon sunmasını beklediklerini, geçmişte bazı üye ülkelerin Türkiye'nin üyeliği konusunu iç siyaset malzemesi haline getirdiklerini hatırlatarak, "Bunun sonucunu biz jeostratejik birtakım kayıplarda hem Avrupa Birliği hem Türkiye olarak ödemek zorunda kaldık." dedi.

Bazı üye ülkelerin Türkiye'nin üyelik konusunu iç siyaset malzemesi haline getirmesinin Türkiye'nin önündeki liyakate dayalı üyelik sürecini ortadan kaldırdığını belirten Fidan, küresel sistemde ve bölgede yaşanan son gelişmelerin Türkiye ve AB arasındaki işbirliğinin önemini bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Fidan, AB'nin Türkiye'ye olan yaklaşımını ön yargısız, gerçekçi ve liyakat esaslı bir çizgiye çekmesinin her iki tarafın yararına olacağını vurguladı.

Aralık 2024'teki AB Genel İşler Konseyi'nde alınan bazı kararları olumlu bir gelişme olarak gördüklerini dile getiren Fidan, şöyle devam etti:

"AB ile bir süredir Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik diyaloğunun yeniden başlatılması ve Avrupa Yatırım Bankası'nın ülkemizdeki faaliyetlerinin önünü açılması konularını görüşüyoruz. Bu kararların süratle hayata geçirilmesi ve ülkemize yönelik kısıtlayıcı tüm tedbirlerin bir an önce kaldırılması yönündeki beklentimizi bugün kendisiyle (Kallas) tekrar paylaştım. Bu anlayışla Yüksek Düzeyli Siyasi ve Sektörel Diyalog Toplantılarıyla Ortaklık Konseyi Toplantıları'nın yeniden başlatılması için AB'nin gerekli iradeyi göstermesini bekliyoruz. Yerleşik istişare mekanizmalarından da tam olarak istifade etmeliyiz."

"Bizim için diğer öncelikli konu vize serbestisi diyaloğunda ilerleme sağlanmasıdır"

Fidan, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerinin vakit kaybetmeden başlatılması gerektiğini, böylece Türkiye-AB ilişkilerinde yeniden dinamik bir gündem oluşturulmasının mümkün olacağını aktardı.

"Bizim için diğer öncelikli konu vize serbestisi diyaloğunda ilerleme sağlanmasıdır. Görüşmemize vatandaşlarımızın vize süreçlerinin kolaylaştırılması beklentimizi de mevkidaşımızın dikkatine getirdik." diyen Fidan, bu konuda çalışmalara başlayarak süratle sonuç alınmasının önem taşıdığını belirtti.

Fidan, AB ile göç işbirliğinin adil yük ve sorumluluk paylaşımı temelinde sahadaki yeni gerçeklere göre güncellenmesi gerektiğini söyledi.

"(Gazze'de) İsrail'in ateşkese tam olarak uyması gerekmekte"

Kallas ile bölgedeki gelişmeleri de ele aldıklarını aktaran Fidan, Ukrayna'da kalıcı ve adil bir çözüm için diplomasinin yegane seçenek olduğuna inandıklarını dile getirdi.

Fidan, Gazze'deki ateşkesi ve Filistin'deki son durumu da Kallas ile değerlendirdiklerini anlatarak, "Ne yazık ki İsrail'in saldırılarının devam ettiğini görüyoruz. İsrail'in ateşkese tam olarak uyması gerekmekte. Bu konuda uluslararası topluma büyük bir sorumluluk düşüyor. İnsani yardımların ulaştırılması ve Gazze'nin yeniden imar edilmesi uluslararası toplumun önceliği olmalıdır. Bu konuda Avrupa Birliği ile beraber çalışmaya hazırız." değerlendirmesinde bulundu.

Kallas ile Suriye'deki gelişmeleri de ele aldıklarını belirten Fidan, Suriye'nin güvenli, istikrarlı ve müreffeh bir ülkeye dönüşebilmesi için ortak çalışmaları sürdürme konusunda mutabık kaldıklarını kaydetti.

Fidan, Suriye'nin geleceği ve halkın yararı için yeni yönetimle yakın bir ilişki içerisine girilmesinin büyük önem taşıdığını, bütün muhataplarına bunu telkin etiklerini ifade etti.

Suriye'ye uygulanmakta olan yaptırımların kaldırılması gerektiğini tekrar vurgulamak istediğini belirten Fidan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye'deki yeni yönetime ve tüm Suriyeli kardeşlerimize terörle mücadele alanında verdiğimiz desteği sürdürmekte kararlıyız. PKK ve DEAŞ dahil Suriye'de terörle mücadele konusu aslen yeni yönetimin sorumluluk alanına girmiş durumda. Biz de desteğimizi vermeye hazırız. Suriye'nin kuzeydoğusundaki kamplar idaresi bağlamında da yeni yönetime destek vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu noktada tüm ortaklarımızdan haklı beklentimiz, PKK terör örgütünün Suriye'deki uzantılarıyla kurdukları ilişkileri sonlandırmalarıdır."

Fidan, Türkiye-AB ilişkilerinin bazı üye ülkelerin dar siyasi çıkarlarına rehin edilemeyecek kadar derin ve çok boyutlu olduğunu, Avrupa'nın istikrar ve refahı için Türkiye ve AB'nin birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.

ABD'ye problemlerin çözülmesi mesajı

Bakan Fidan, konuşmasının ardından bir basın mensubun sorusunu yanıtladı.

Fidan, ABD'deki her seçim sonrasında iktidara gelen yeni hükümetle yeni bir sayfa açılması gerektiğini anlatarak, "Özellikle Amerika'da Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında birçok konuda büyük farklılıkların olduğunu hesaba katarsak, bölgemize ve Türkiye'ye yönelik politikalarda da birtakım farklılıkların olmasını beklemek mümkündür diye düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Bizim Amerika ile olan ilişkilerimiz ve beklentilerimiz, genel itibarıyla iktidarda olan partiden ve görüşten bağımsız olan devletten devlete stratejik ilişkiler ve beklentiler." diyen Fidan, bunların başında iki ülkenin birbirinin güvenliğine ciddi miktarda hassasiyet duyması, ekonomik ilişkilerin ilerletilmesi, her türlü alanda işbirliği yapılması ve "Türkiye'yi ilgilendiren bölgesel sorunları çözmede beraber hareket edilmesi" olduğunu kaydetti.

Fidan, özellikle Suriye ve Irak'ta, Türkiye'nin güvenlik hassasiyetine "istenilen oranda hassasiyet gösterilmemesi" ve bunların yanlış fiillerle pratiğe yansıtılmasının Türkiye ve ABD arasında güven bunalımına ve krizine sebep olduğuna dikkati çekerek, "Ama biz diğer ilişkilerimizde de yaptığımız gibi bu ilişkimizde de bu sorun alanına bir paranteze açıp bununla ilgilenirken, diğer işbirliğinde bulunduğumuz alanları da genişletme yolunda çok önemli adımlar attık." dedi.

ABD'nin, Türkiye'nin önemli ve stratejik bir partneri olduğunu vurgulayan Fidan, "Biz yeni yönetimden, bir önceki yönetim döneminde kalan başta CAATSA yaptırımları gibi yaptırımlar olmak üzere diğer problemli alanların ortadan kaldırılması ve Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri'nin tam işbirliği potansiyelinin ortaya çıkmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın problemli alanların ortadan kaldırılması ve işbirliği potansiyelinin ortaya çıkmasına açık olduğunu belirterek, "Zaman zaman Amerika'daki siyasetin, Türkiye-Amerika ilişkilerinin belli boyutlarını rehin aldığını da görebiliyoruz. Bu da hayatın gerçeği. Bunu aşarak yolumuza devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.


Muhabir: Mehmet Şah Yılmaz,Tuğba Altun,Can Efesoy